Het nieuwe monumentenschildje.
Kort toespraakje door het bestuur van de Historische Vereniging Oud Stede Broec
aan een afvaardiging van het bestuur van de Protestantse Gemeente (de Oude) Kerk te Grootebroek bij gelegenheid van het plaatsen van het Rijksmonumentenschildje op de gevel van het kerkgebouw (inclusief de toren) op vrijdagmiddag 9 januari 2015, (niet letterlijk op deze wijze) uitgesproken door Wim Kersten - voorzitter "Oud Stede Broec":
Namens de Historische Vereniging "Oud Stede Broec" - een grote vereniging met meer dan 920 leden, maar eigenlijk namens de hele gemeenschap van Stede Broec (zie ook het bloemetje van de Gemeente), feliciteer ik u van harte met de plaatsing van dit schildje.
Alle Rijksmonumenten in Nederland krijgen een nieuw schildje, zo ook in Stede Broec.
Dat heeft de minister met erfgoed in haar portefeuille zo bedacht. Voor Stede Broec betekent dit 10 rijksmonumenten, waarvan er vandaag 6 zo'n schildje krijgen; de anderen die zich nog moeten melden volgen later.
Ik wil u bij deze gelegenheid ook hartelijk danken, want wij weten maar al te goed, hoeveel inspanningen er moeten worden geleverd door besturen, veelal vrijwilligers.
Niet alleen om de rijkssubsidie te bemachtigen, maar ook alle tijd en moeite om andere fondsen te benaderen en via de eigen leden een bijdragen te verwerven om de kosten voor onderhoud bij elkaar "te sprokkelen". Dat kost jaren van inspanning, geduld en volharding en daarna is instandhouding een blijvende zorg.
Daarmee bewijst u niet alleen de leden van Oud Stede Broec een dienst, maar iedereen die behoud van ons erfgoed kan waarderen. Eigenlijk dus alle Stedebroecers, maar bij Rijksmonumenten vaak ook geïnteresseerden van ver buiten onze gemeentegrenzen.
Het schildje uit de buitenkant van het monument geeft aan, dat dit pand de moeite waard is om bewaard te blijven, omdat het meer dan lokale geschiedenis heeft. Het is daarmee méér dan wat je zou kunnen noemen "beeldbepalend". Het is ook een signaal voor de passant: herkenning, bijzonder gebouw!
In discussies over het behoud van beeldbepalende objecten, panden, stadsfragmenten, etc. met de gemeente, komt ons bestuur op voor ons erfgoed. In die zin zijn we naast informant over lokale geschiedenis vaak ook actiegroep voor het behoud van zaken t.b.v. onze bewoners. Maar al te vaak worden immers beeldbepalende objecten verwijderd, gesloopt of verwaarloosd.
Thuis zijn en je thuis voelen wordt bevorderd door bekendheid met je omgeving en de geschiedenis ervan. Door hier van alles voor te organiseren voor de bevolking worden onze activiteiten zeer gewaardeerd en blijft de vereniging "Oud Stede Broec" groeien. Wij doen dat graag ook in samenwerking met uw bestuur en via uw erfgoed. Dat gebeurt al bijvoorbeeld door openstelling tijdens de jaarlijkse Monumentendag. Ook dan moeten weer vele vrijwilligers "opdraven" om rondleidingen te geven, koffie te schenken, etc.
Nogmaals: dank voor al uw inspanningen!
Wim Kersten, voorzitter Hist. Ver. "Oud Stede Broec".